Londýn povede potřetí Khan. Jeho děkovnou řeč ale provázela nepříjemnost

05.05.2024 8:24 | Monitoring

Sadiq Khan, starosta Londýna za Labouristickou stranu, v sobotu ve volbách zvítězil a získal tak rekordní třetí mandát na radnici v řadě. Pro britské vládnoucí konzervativce jde o další velmi neuspokojivý výsledek před blížícími se parlamentními volbami.

Londýn povede potřetí Khan. Jeho děkovnou řeč ale provázela nepříjemnost
Foto: X
Popisek: Labourista Sadiq Khan se stal potřetí v řadě starostou Londýna

Khan získal něco málo přes milion hlasů, tedy téměř 44 %, a o více než 11 procentních bodů předstihl svou hlavní vyzyvatelku Susan Hallovou z Konzervativní strany. Jedná se o jeho největší individuální mandát ze všech politiků ve Velké Británii, uvedla agentura APOD.

Labourista Khan, který v roce 2016 nahradil Borise Johnsona ve funkci londýnského starosty a který má rozsáhlé policejní a rozpočtové pravomoci, je v posledních letech stále více politikem rozdělujícím společnost. Jeho příznivci tvrdí, že má na svém kontě řadu úspěchů, například rozšíření bytové výstavby, bezplatné školní stravování pro malé děti, udržení nákladů na dopravu na uzdě a všeobecnou podporu londýnských menšin. Jeho kritici tvrdí, že přihlížel nárůstu kriminality, byl proti automobilismu a zbytečně umožnil, aby se propalestinské pochody staly pravidelnou součástí víkendových akcí.

„Čelili jsme nepřetržité negativní kampani, ale nemohu být pyšnější na to, že jsme na šíření strachu odpověděli fakty, na nenávist nadějí a na pokusy rozdělit snahou sjednotit,“ řekl Khan při vyhlášení konečného výsledku. Mezi kandidáty, kteří stáli za ním, byl i hrabě Binface s hlavou zakrytou popelnicí, pravidelný kolorit britských voleb.

„Vedli jsme kampaň, která byla v souladu s duchem a hodnotami tohoto velkého města, města, které nepovažuje naši rozmanitost za slabost, ale za všemocnou sílu, a města, které odmítá pravicový populismus a dívá se dopředu, ne zpět,“ dodal Khan.

Děkovnou řeč londýnského starosty přerušilo hlasité bučení v sále od kandidátů strany Britain First – Británie na prvním místě. Jeden z jejích kandidátů provolával heslo „Cancel London“, tedy zrušit Londýn, zřejmou narážku na dřívější hnutí „Cancel Culture“.

Květnové místní volby byly pro všechny politické strany jakýmsi posledním velkým volebním testem před všeobecnými volbami, které by se měly konat koncem tohoto roku. Záchrana pravice ve Velké Británii se podle komentářů přeměnila v dodání voličů levici a liberálům na stříbrném podnose, „naprostý masakr pro pravici a konzervativce“.

„Zdá se, že Británie a Česko mají podobné problémy, asi je to celkově i dobou a dalšími aspekty... Také tím, že pravicové strany si během pandemie naučily své voliče na dotace a na ‚sezení doma za peníze‘... a tak je poslali k levici... plus další aspekty.. Neradostné a smutné,“ uvedla například glosátorka vystupující na sociální síti X jako „Janina z Londýna“.

V sobotu byli také znovu zvoleni dosavadní labourističtí starostové v Liverpoolu, ve Velkém Manchesteru a v Západním Yorkshiru. Pro labouristy byl pravděpodobně nejlepší výsledek ve West Midlands, který je všeobecně považován za klíčový region Spojeného království, kde konzervativci prohráli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

"Labourista Khan, který v roce 2016 nahradil Borise Johnsona ve funkci londýnského starosty ...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 05.05.2024 12:09:45
Sadiq Khan, starosta Londýna za Labouristickou stranu, v sobotu ve volbách zvítězil a získal tak rekordní třetí mandát na radnici v řadě. " Když vezmu v úvahu, koho Khan nahradil, tak se vůbec nedivím, že ho voliči volí. Podobně je tomu na funkci premiéra - nejdříve magor Johnson, potom hloupá Trussová a nyní Sunak. Ten třetí se mi zdá podstatně rozumnější, než ti dva předchozí. Zřejmě opravdu bílí lidé degenerují a postupně je nahrazují potomci obyvatel z jejich bývalých kolonií. Otázkou která je aktuální pro nás je, zda bílí lidé degenerují pouze na Západě anebo všude. Řekl bych, že máme jednu z posledních možností, jak se vzchopit. Pokud budeme volit kývaly, kteří jen přizvukují svým západním protektorům a nejsou schopni přijít s novými myšlenkami, tak to s námi rovněž nedopadne dobře.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

8:59 „Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

TÝDEN V MÉDIÍCH O slovenském premiérovi řekl český prezident, že jeho vítězství ve volbách je zklamá…